japonski cud - czyli dieta jajeczna po azjatyckuDieta japoński cud to 14 dniowa, bardzo niskokaloryczna dieta odchudzająca. Jej propagatorzy obiecują utratę masy ciała sięgającą do 12 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Spotykane są także inne nazwy dla tej diety np.: dieta jajeczna, japońska, dieta cud z Japonii itd. ale zasadniczo systemy te nie różnią się od siebie znacząco. Podstawowe zasady żywieniowe są tutaj następujące:

  • Czas trwania 14 dni
  • 3 posiłki w ciągu dnia
  • ściśle określony jadłospis na każdy dzieńPosiłki spożywane w poszczególne dni nie różnią się od siebie w jakiś specjalny sposób. Spożywa się zazwyczaj kawę lub herbatę na śniadanie, na obiad chude mięso z warzywami, na kolację jaja na twardo i również warzywa. Kolejność jest czasem zmieniana, a w dniu 5i 7 następują rewolucyjne zmiany polegające na tym, że albo nie jemy kolacji w ogóle (5 dzień) albo zjadamy na nią to, na co akurat mamy ochotę. Po upływie 7 dnia stosujemy od nowa jadłospis z dnia 1 itd.Szkodliwość diety japońskiej

    Odżywiając się” w taki sposób będziemy tracić na wadze niecały kilogram dziennie. Brzmi świetnie, ale to co wydaje się zaletą diety japońskiej jest jej największą wadą. Tak szybka utrata masy musi powodować całą litanię skutków ubocznych takich jak osłabienie, wycieńczenie, zmniejszenie odporności organizmu, utrata motywacji i chęci do życia, pogorszenie się stanu skóry i paznokci (z wypadaniem włosów włącznie), spowolnienie metabolizmu …

Długo można wymieniać skutki uboczne diety japoński cud, ale myślę, że odwieść was od niej powinno już ryzyko, ba nawet pewność, wystąpienia olbrzymiego efektu jojo i w rezultacie przybrania na wadze. Dieta ta nie niesie za sobą żadnych korzyści dla stosujących ją, bowiem jeżeli nawet pominiemy aspekt zdrowotny, to i tak na skutek jej stosowania przytyjecie ponadto co było waszą wagą wyjściową (jojo).