dieta pomarańczowo jajecznaWystępuję także pod nazwą dieta jajeczna lub dieta grejpfrutowo – jajeczna. Ja łatwo się domyślić, charakterystycznymi składnikami tej diety są jaja i właśnie pomarańcze lub grejpfruty – w zależności od wersji.

Trzon jadłospisu stanowią jednak jaja na twardo, których spożywa się tu dość dużo bo do 9 dziennie (po 3 w każdym z 3 posiłków). Ponadto produktami dozwolonymi są pomarańcze, szpinak, pomidory, ogórki, sałata, sok z cytryny. Z napojów spożywa się kawę i 3 litry wody na dzień.

Dieta rozpisana jest na 2 lub 3 tygodnie, w trakcie których spożywa się 3 posiłki dziennie złożone z jaj na twardo, owoców (pomarańczy) lub warzyw oraz niesłodzonej kawy. Kombinacje składników bywają różne. Można np zjeść sałatkę skropioną sokiem z cytryny lub tylko połówkę pomarańczy.

Zakazanymi produktami są produkty węglowodanowe (oprócz tych dozwolonych), sól, cukier i wszelkie tłuszcze (za wyjątkiem żółtek jaj).

Skutki uboczne diety jajeczno – pomarańczowej.

Wprawne oko od razu wyłapie super niską ilość kalorii, jaką dostarczać będą stosujący dietę jajeczno – pomarańczową. Zbyt niską dla zdrowego człowieka. Ma to naturalnie liczne skutki uboczne w postaci (standardowo):

– osłabienia, utraty chęci do czegokolwiek, zawrotów głowy, rozdrażnienia, wahania nastrojów, napadów wilczego głodu, ogólnego złego samopoczucia

– na skutek jedzenia dużej ilości jaj dość często występują problemy z układem pokarmowym w postaci wzdęć, gazów, bólu brzucha, nieświeży oddech itd.

– spowolni się metabolizm czego najjaskrawszym skutkiem będzie efekt jojo po powrocie do normalnego życia.